Q.01

What flammability rules apply to children's sleepwear in the US?

In the US, children's sleepwear has to meet one of two CPSC flammability standards issued under the Flammable Fabrics Act: 16 CFR Part 1615 (FF 3-71) for sizes 0 through 6X and 16 CFR Part 1616 (FF 5-74) for sizes 7 through 14. Both use a vertical flame test and need passing results both before and after 50 launderings. Infant garments and tight-fitting garments are exempt, but only if they meet the exemption conditions exactly, and they still have to pass the general clothing flammability standards in Parts 1610 and 1611. Sleepwear also needs a Children's Product Certificate based on third-party testing.

Approach: I read the current eCFR text of 16 CFR Parts 1615, 1616 and 1610 and the Consumer Product Safety Act in 15 U.S.C. chapter 47. I also checked CPSC's children's sleepwear business guidance and the Flammable Fabrics Act preemption section (15 U.S.C. 1203) on govinfo.gov.

1. What counts as children's sleepwear

  • Sizes 0-6X (Part 1615): "any product of wearing apparel up to and including size 6X, such as nightgowns, pajamas, or similar or related items, such as robes, intended to be worn primarily for sleeping or activities related to sleeping". Diapers, underwear, infant garments and tight-fitting garments are excluded [1][2][3][4].
  • Sizes 7-14 (Part 1616): the same wording for sizes 7 through 14. The exclusions are diapers, underwear and tight-fitting garments; there is no infant exemption at these sizes [5][6][7].
  • Fabrics are covered too: an "item" includes any fabric or related material "intended or promoted for use in children's sleepwear" [8].
  • How CPSC decides "intended for sleeping": its policy looks at the nature of the product, how it is distributed and promoted, and how likely children are to use it for sleeping [9][10][11]. These factors are guidelines, not elements of the definition [12].
  • Parts 1610 and 1611 are replaced for covered items: the sleepwear standards supersede the clothing textile and vinyl film standards "insofar as they apply to" sleepwear items [13][14].

2. The flammability test and pass criteria

  • Method: conditioned specimens of 8.9 × 25.4 cm are hung vertically in a cabinet and exposed to a flame along the bottom edge, and the char length is measured [15].
  • Average char length: the five-specimen average "shall not exceed 17.8 cm. (7.0 in.)" under both Parts [16][17].
  • Full-specimen burn: no individual specimen may have a char length of 25.4 cm (10 in.). Part 1616 states this as 25.4±0.5 cm [18][19].
  • Laundering: items are tested as produced (or after one wash and dry) and again after 50 wash-and-dry cycles under AATCC Test Method 124-1996 [20][21].
    • Washing is at 60 °C on the "Normal/Cotton Sturdy" settings, with a maximum load of 3.64 kg [22].
    • Items that cannot withstand 50 launderings are tested at the end of their useful service life. For sizes 7-14 this needs prior CPSC approval [21].

3. Sampling, prototype testing and records (Part 1615 shown; Part 1616 has its own plan in § 1616.4)

  • Production units: a fabric production unit is up to 5,000 linear yards (10,000 under reduced sampling). A garment production unit is up to 500 dozen garments [23][24].
  • Fabric sampling: normal sampling takes two samples per unit, with retest and rejection rules [25]. A rejection triggers tightened sampling. If tightened sampling stays in effect for 15 consecutive units, production of that fabric "must be discontinued" until the cause is fixed [26].
  • Garment prototype testing: pre-production prototypes "shall be tested" for each seam type and each trim type, using three samples (15 specimens) each [27][28][29].
  • Records: manufacturers, importers and converters "shall maintain" written and physical records that trace each production unit to sale [30]. These are kept for 3 years; prototype records are kept for as long as they are relied on, plus 3 years [31].
  • Alternate test equipment: firms may use alternate apparatus or procedures without written CPSC approval [32]. However, CPSC tests with the apparatus in the standard and treats a failing result as a violation [33].

4. Labeling

  • Care labels: a permanent care label must protect the garment from agents or treatments that degrade flame resistance. Items first tested after one wash must be labelled to wash before wearing [34][35].
  • Production unit ID: each item must carry an identification that links it to its fabric or garment production unit. "GPU" and "FPU" are optional designators [36].
  • Packages and fabric sold to consumers:
    • If the required label is not visible through retail packaging, the package must carry the information too [37].
    • Fabric sold to consumers must come with a label they can permanently attach to the finished garment [38].
  • Label removal: no one except the ultimate consumer may remove a required label [39].

5. Exemptions (conditions are strict)

  • Infant garments (sizes 0-6X only): the garment must meet all of these conditions [40][41][42][43]:
    • sized nine months or smaller;
    • a one-piece garment no longer than 64.8 cm (25.75 in), or a two-piece garment with no piece longer than 40 cm (15.75 in);
    • compliant with Parts 1610 and 1611;
    • labelled with the size in months.
  • Tight-fitting garments (both size ranges): the garment must meet maximum dimensions at the chest, waist, seat, arms and legs. Other conditions include [44][45][46]:
    • no trim extending more than 6 mm (1/4 in) from the garment;
    • on a two-piece top with fastenings, the lowest fastening within 15 cm of the bottom of that piece;
    • compliance with Parts 1610 and 1611.
  • Tight-fitting label: the garment must say "Wear Snug-fitting, Not Flame Resistant". The text goes on the front of the centre-back size label, directly below the size, in at least 5-point sans serif capitals inside a line border, and must not be covered [47][48].
  • Part 1610 still applies to exempt garments: Class 3 ("rapid and intense burning") textiles "shall not be used for clothing" [49]. For plain-surface fabrics, Class 3 means a flame spread time under 3.5 seconds [50].
  • Retail: everyone in the supply chain has "an obligation not to promote or sell" non-compliant fabric or garments as children's sleepwear. Exempt infant and tight-fitting garments may be marketed as sleepwear [51]. CPSC also advises retailers to keep sleepwear separate from look-alike items and to use signs that distinguish them [52][53].

6. Certification and third-party testing

  • What counts as a children's product safety rule: this includes a rule or standard "under any other Act enforced by the Commission" [54].
  • What manufacturers must do: before importing or distributing a children's product subject to such a rule, the manufacturer (and any private labeler) "shall" have samples tested by a CPSC-accredited third-party body and issue a certificate based on that testing [54].
  • Who counts as a child: a children's product is one designed or intended primarily for children 12 or younger [55].
  • What the certificate must cite: CPSC's children's sleepwear guidance says the CPC must cite Part 1615 (FF 3-71) or Part 1616 (FF 5-74).
  • Imports: products without a required certificate "shall be refused admission" [56].

7. State rules

  • No different state standards: under 15 U.S.C. 1203, while a federal flammability standard is in effect, no state or local government may set a flammability standard aimed at the same fire risk unless it is identical to the federal one.
  • Two exceptions:
    • a stricter standard a government applies to products for its own use;
    • a state standard that CPSC exempts by regulation because it gives significantly higher protection and does not unduly burden interstate commerce.

Sources:

Q.02

When are snug-fitting pajamas and infant garments exempt?

A garment is exempt from the children's sleepwear flammability tests only if it meets every condition in its definition. An infant garment (sizes 0-6X only, under 16 CFR 1615.1(c)) must be sized nine months or smaller, stay within set lengths, pass the general clothing flammability standards and carry a months-of-age size label. A tight-fitting ("snug-fitting") garment (16 CFR 1615.1(o) for sizes 0-6X and 1616.2(m) for sizes 7-14) must stay within maximum body dimensions, have no protruding trim, pass the same general standards and carry three required snug-fit warnings: a label, a hangtag and, if packaged, a package label. If it misses any condition, it is regulated as children's sleepwear and has to pass the Part 1615 or 1616 tests.

Approach: I read the definitions in 16 CFR 1615.1 and 1616.2 (the CPSC children's sleepwear standards, FF 3-71 and FF 5-74). The size-by-size table of maximum dimensions is part of the regulation but was not in the text I retrieved, so the actual numbers are not given here.

Infant garments (sizes 0-6X only)

An infant garment is one that [57]:

  1. "Is sized nine months or smaller" [40].
  2. Meets a length limit: a one-piece garment does not exceed 64.8 cm (25.75 in). In a two-piece garment, no piece exceeds 40 cm (15.75 in) [41].
  3. Complies with all applicable requirements of 16 CFR Part 1610 (clothing textiles) and Part 1611 (vinyl plastic film) [42].
  4. Bears a size label in months of age, for example "0 to 3 mos." or "9 mos." If the label can't be seen at retail, the same information "must appear legibly on the package" [43].

Part 1616 (sizes 7-14) defines only the tight-fitting exemption; it has no infant garment definition.

Tight-fitting garments (both size ranges)

The conditions are the same in § 1615.1(o) and § 1616.2(m) [58][59].

Fit and construction

  • Maximum dimensions (para. (1)): for each size, the garment does not exceed the maximum chest, waist, seat, upper arm, thigh, wrist or ankle dimension in the regulation's table [60][61].
  • How to measure:
    • Measure the front of the garment laid flat, right side out, with wrinkles smoothed. Multiply each measurement by two, and the result "should be equal to or less than" the maximum [62].
    • Chest is measured armpit to armpit [63].
    • Seat is measured through a point 4 inches above the bottom of the crotch [64].
    • Thigh is measured 1 inch down the inseam [65].
  • Trim (para. (2)): no fabric, ornamentation or trim (such as lace, appliqués or ribbon) extends more than 6 mm (1/4 in) from its point of attachment [44][66].
  • Sleeves and legs (paras. (3)-(4)): sleeves stay within the upper-arm maximum and taper gradually from the shoulder to the wrist. Legs stay within the thigh maximum and taper gradually to the ankle [67][68].
  • Body shape (paras. (5)-(7)):
    • A one-piece garment stays within the chest and seat maximums and tapers gradually to the waist [69].
    • The top of a two-piece garment stays within the chest maximum down to its bottom edge. If it has fastenings, the lowest fastening is within 15 cm (6 in) of the bottom [45].
    • The lower piece stays within the seat maximum up to its top edge [70].
  • General flammability (para. (8)): the garment complies with Parts 1610 and 1611 [46][71].

Labels and warnings

  • Size label (para. (9)):
    • Part 1615: age in months or child's size, for example "Size 9 to 12 mos." or "Size 2" [72].
    • Part 1616: for example "Size 7" [73].
    • Under both Parts, the size must also be on the package if the label can't be seen at retail.
  • Hangtag (para. (10)(i)): the hangtag states "For child's safety, garment should fit snugly. This garment is not flame resistant. Loose-fitting garment is more likely to catch fire." [74][75]
    • Format: 1½″ × 6¼″, with the text in a 1″ × 5¾″ box in 18-point Arial/Helvetica, black on ANSI Z535.1 Safety Yellow.
    • One side carries only this message; the reverse may show sizing but is otherwise blank.
    • The hangtag must be prominently displayed.
  • Packages (para. (10)(ii)): packaged garments must carry the same message on the package [76][77].
    • Format: a ¾″ × 3¾″ text box in 11-point Arial/Helvetica, black on yellow.
    • The package label may be adhesive.
  • Permanent label (para. (11)): "Wear Snug-fitting, Not Flame Resistant" [47][48].
    • Placement: the front of the centre-back size label, immediately below the size.
    • Format: at least 5-point sans serif capitals, set apart by a line border, in a colour that contrasts with the label.
    • It must not be covered by any other label or tag.

The tight-fitting exemption in Part 1616 says that its amendments took effect on January 1, 1997, for garments introduced into commerce on or after that date [78].

Q.03