16 CFR 1615 children's sleepwear testing and exemptions guide
16 CFR 1615 covers US children's sleepwear in sizes 0 through 6X. Learn the testing, infant and snug-fit exclusions, labeling and certificate duties.
16 CFR 1615 is the US flammability standard for children's sleepwear in sizes 0 through 6X. It requires prescribed flame testing, except for qualifying infant and tight-fitting garments, which remain subject to applicable general clothing flammability rules. Part 1615 sets the requirements for these smaller apparel sizes.
The companion standard, 16 CFR 1616, covers sizes 7 through 14. These are garment sizes, not age bands. Manufacturers and importers need to determine the garment's classification before choosing a test program or relying on an exclusion.
Which sleepwear standard applies?
| Standard | Apparel sizes | Other designation |
|---|---|---|
| 16 CFR Part 1615 | 0 through 6X | FF 3-71 |
| 16 CFR Part 1616 | 7 through 14 | FF 5-74 |
Both standards cover pajamas, nightgowns and related apparel, including robes, intended primarily for sleep or sleep-related activities. Fabric and related material intended or promoted for children's sleepwear are also covered. Diapers and underwear are excluded. See the scope and definitions in Part 1615 and Part 1616.
A product name does not settle classification. CPSC considers construction, style, suitability, likely use, distribution, promotion and merchandising. Its guidance treats children's loungewear and similar comfort wear as sleep-related. Ordinary athletic apparel may be daywear, depending on the circumstances. A "not intended for sleepwear" disclaimer is no safe harbor. Check the CPSC children's sleepwear FAQ against the actual garment and its marketing.
What the flame test measures
The prescribed test uses five specimens, nominally 3.5 × 10 inches, suspended vertically and tested individually. A flame contacts each specimen's bottom edge for 3.0 ±0.2 seconds. Char length is measured using a weighted tearing procedure, not by measuring visible discoloration alone. These procedures appear in Part 1615.
The sample's average char length must not exceed 7 inches, or 17.8 cm. The individual full-length criterion is 10 inches under Part 1615. Part 1616 states that criterion as 10 ±0.2 inches. See Part 1615 and §1616.3.
Do not turn those specimen criteria into a blanket batch-rejection rule. Under normal garment production testing, a unit fails if any five-specimen sample exceeds the average limit. It also fails if four or more of the 15 specimens fail the full-length criterion. One full-length burn does not automatically reject every production unit. Apply the relevant acceptance rules in §1615.4 or §1616.4.
Fabric testing does not approve the finished garment
A supplier's fabric report does not replace garment testing. The standards distinguish fabric production, garment prototypes and garment production. Each stage has its own sampling rules under Part 1615 and §1616.4.
Under Part 1615:
- Normal fabric production units contain up to 5,000 linear yards. Sampling takes five specimens at the beginning of the first piece and five at the end of the last piece.
- Prototype testing requires three samples, totaling 15 specimens, for the longest seam type. Other seam types at least 10 inches long and qualifying trim types also require testing under the prescribed rules.
- Garment production units contain up to 500 dozen garments, subject to the unit identity conditions. Normal testing uses randomly selected garments and 15 specimens from the longest seam type. No more than five specimens come from one garment.
Special provisions cover garments without a 10-inch seam in the largest size. Reduced and tightened sampling provisions also need separate checks. Do not copy Part 1616's reduced garment sampling provision into a Part 1615 program. Compare §1616.4 with the applicable Part 1615 text.
Laundering and flame-retardant fabric claims
The baseline includes testing as produced, or after one washing and drying, and after 50 wash-and-dry cycles. The prescribed procedure uses AATCC Test Method 124-1996 with regulatory modifications. If initial testing follows one wash, wash-before-wearing instructions are required. See the Part 1615 laundering and labeling provisions.
The rules do not require 50 washes for every garment or batch. Qualifying initial tests can satisfy subsequent fabric-unit laundering requirements where performance does not depend on chemical additives or reactants. Garments made from fabric that already meets the laundering requirement need not themselves be laundered before testing. These qualifications appear in §1615.4 and §1616.4.
When sourcing flame retardant fabric for children's sleepwear, ask for evidence of flammability performance. Compliance does not establish that the fabric contains chemical flame retardants. The laundering provisions distinguish fabrics whose performance depends on chemical additives or reactants from those whose performance does not.
When infant sleepwear is excluded
A nine-month label alone is insufficient. Under §1615.1(c), an infant garment must meet all these conditions:
- It is sized nine months or smaller.
- A one-piece garment is no longer than 64.8 cm (25.75 inches). No piece of a two-piece garment exceeds 40 cm (15.75 inches).
- It complies with applicable requirements under Parts 1610 and 1611.
- Its size label states the age in months. Retail packaging repeats that information if the garment label is hidden.
Those length pairs reproduce the regulation's printed units. Use its measurement requirements rather than substituting a general baby-clothing size chart. The CPSC infant and tight-fitting garment FAQ explains the exclusion and remaining flammability obligations.
Tight-fitting pajamas need measurements and prescribed labels
"Snug fit" is a defined compliance route, not a retailer's description. Every condition in §1615.1(o) or §1616.2(m) must be met.
The rules set size-specific maximum dimensions for the chest, waist, seat, upper arm, thigh, wrist and ankle. They also control tapering, construction and projecting trim. Trim must not project more than ¼ inch (6 mm). For two-piece tops with fastenings, the lowest fastening must be within 6 inches (15 cm) of the bottom. Check these conditions in Part 1615 or §1616.2.
Measure garments flat, right side out, with wrinkles smoothed. Double the specified front measurements. Use the official tables and measurement instructions, not a generic brand chart. Under Part 1616, garments not explicitly labeled and promoted for girls use the boys' maximum dimensions. Applicable Parts 1610/1611 and size-label requirements still apply. CPSC confirms that the dimensional assessment itself need not be performed by a CPSC-accepted laboratory.
The prescribed hangtag warning reads:
For child's safety, garment should fit snugly. This garment is not flame resistant. Loose-fitting garment is more likely to catch fire.
The hangtag must follow the specified dimensions, type and Safety Yellow format. Packaged garments require the same warning in the prescribed package format. An ordinary retailer-designed tag is insufficient. See the label specifications in Part 1615 or §1616.2.
The sizing label must also state "WEAR SNUG-FITTING, NOT FLAME RESISTANT." It belongs immediately below the size, on the front of the center-back sizing label. The rules require capitals, at least 5-point sans serif type, a contrasting background and a line border. Another label or tag must not cover it. Both Part 1615 and §1616.2 prescribe this label.
Certificates and production records
Generally, products intended primarily for children 12 or younger require CPSC-accepted third-party testing for applicable children's product safety rules. The domestic manufacturer or importer issues the Children's Product Certificate, or CPC. Apparel size 14 does not automatically mean intended age 14. Assess other applicable rules and tracking-label duties too. See CPSC's sleepwear guidance.
An infant or tight-fitting exclusion does not remove every certification duty. Part 1610 has testing exemptions for qualifying fabrics, but these do not exempt covered loose-fitting sleepwear from Parts 1615/1616. Where testing relief applies, CPSC says the applicable rule must still appear on the certificate. See its Flammable Fabrics Act guidance.
Registered small-batch manufacturers may qualify for third-party testing relief for these Group B requirements. They still need adequate alternative compliance evidence, a CPC and required labels. Without acceptable evidence, third-party testing remains necessary. Check CPSC's small-batch guidance before relying on relief.
Keep records that connect production units to sampling, individual char lengths, averages, test dates and personnel. Manufacturing details and retained samples also form part of the required records. Covered garments need production-unit identification. Generally, retain records for three years. Keep prototype records for as long as they are relied upon, plus three years. See §1615.31 and §1616.31.
For a UK supplier exporting to the US, assess US classification, testing, labels and certification separately. These standards are not UK domestic nightwear rules. The UK has a separate Nightwear (Safety) Regulations 1985 instrument.
RegAffairs AI answers this children's sleepwear question with source citations. For the exact dimensional limits used to qualify tight-fitting garments, use the tables in Part 1615 or §1616.2.